Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 17
Aan het lijntje: Jan Brugman
din. 6 oktober 2009 

Deze keer hebben we aan het lijntje Jan Brugman, ook wel bekend als de Nijmeegse Jan Paparazzi. Jan is 48 jaar en een geboren en getogen Nijmegenaar. In het dagelijks leven is hij schilder van beroep en vader van één dochter, Amintha en echtgenoot van Anita. Eigenlijk heeft Jan daarnaast maar één hobby en dat is NEC.

“Ons gezin bestaat voor een heel groot gedeelte uit NEC”, zo laat Jan weten. “In ons huis is best wel veel van NEC te vinden. Met Kerst hebben we een NEC-kerstboom en de kleuren van de place mats zijn van NEC. Ik heb een oma fiets, een mountainbike en zelfs twee auto's gehad in NEC-kleuren.”

In de woonkamer van de familie Brugman is echter weinig rood, groen, zwart te vinden. Blijkbaar ligt hier de grens voor de vrouw des huizes. “De slaapkamer van mijn dochter Amintha is wel helemaal NEC”, lijkt Jan zich te verontschuldigen en nodigt mij uit om er een kijkje te nemen. Er hangen zo’n vierendertig NEC-sjaals door de hele slaapkamer heen en een NEC-vlag aan de muur. Op het bed ligt het NEC-dekbed en verspreid over de kamer nog pakjes kauwgom met spelers erop en drie NEC-ballen. Het pronkstuk is een NEC-shirt met de handtekeningen van de NEC’ers.

Ook de computerkamer van de familie Brugman is redelijk getooid in rood, groen en zwart. Jan moet even zijn best doen maar vindt uiteindelijk drie oude NEC-speldjes die nog gedragen zijn door Jan’s vader, die suppoost was en bij de poort van de oude Goffert stond.
 
 Als ik vervolgens een plaatje van Feyenoord ontdek op de deur moet Jan bekennen dat hij toch ook nog een andere voetballiefde in zijn leven heeft gekend.

Terug in de woonkamer laat Jan weten dat hij al vanaf ongeveer zijn tiende jaar naar de Goffert gaat. “In eerste instantie samen met mijn vader, de suppoost, waardoor ik mooi gratis naar binnen kon.” Tegenwoordig zit hij samen met zijn dochter op vak M. “En we gaan ook regelmatig naar uitwedstrijden. Haar vriendje Matthijs komt er ook al niet meer onderuit en gaat ook mee naar uitwedstrijden.”
 
Anita, die rustig op de bank zit, blijkt ook een NEC-fan te zijn. “Mijn vrouw Anita volgt het thuis ook allemaal en wilt dan het liefst niet gestoord worden. Het liefst nog met motorrace erbij, dan is ze helemaal in haar nopjes.” Ook de rest van de familie Brugman heeft een rood, groen, zwart hart. “Mijn zus Joke en haar man Theo volgen NEC op radio en teletekst, net zoals mijn ouders Jan en Greet. Mijn vader trekt zich soms terug als het te spannend wordt. Hij windt zich dan te veel op, daarom ging hij ook niet meer naar de wedstrijden toe. Hij maakte zich veel te druk. Ik kende mijn vader soms zelfs niet meer terug want zoals hij bij een wedstrijd van NEC was, was mijn vader niet thuis. En dat heeft mijn dochter nu met mij. Ha ha, het herhaalt zich: zo vader, zo zoon.”
 
Beleef je een wedstrijd van NEC tegenwoordig anders dan in het verleden?
 
“Nee, er is geen verschil. Het ligt wel per wedstrijd anders, en het ligt er ook aan wie de tegenstander is. Arneppers en Amsterdammertjes, ik mag ze allebei niet, dus dan is er veel meer spanning. En ook wedstrijden tegen clubs die net onder ons of boven ons staan op de ranglijst geven meer spanning mee.”

Welke wedstrijden zijn je in al die jaren het meeste bijgebleven?
 
“Dat is vrij recent HSV uit en Boekarest uit, prachtig en spannend. Vooral in Hamburg was het genieten, in het centrum en in het stadion. Ik krijg nu weer kippenvel als ik er aan denk. Ook HSV thuis was gezellig in het centrum. Ik was in café De Derde kamer en wil altijd graag op de foto met supporters van tegenstanders. Er waren daar een paar HSV’ers waaronder een vrouw. Zij wilde wel met mij op de foto maar toen liet ze haar HSV-tattoo zien. Toen rolde ik ook mijn mouwtje maar op en liet m’n NEC-tattoo zien. Stond het toch meteen 1-1.”
 
Wat is het mooiste moment dat je bij NEC hebt meegemaakt?
 
“Het doelpunt van Jarda Simr tegen RKC. Ik zat toen in de Goffert naar het scherm te kijken en dacht dat de aarde verging. Wat een feest. Ook het behalen van Europees voetbal door die mooie en goede serie play-off wedstrijden. En niet te vergeten 22 oktober 2006; 90+3 El Akchaoui! NEC – Vietstas 1-0. Die penalty, dat was ook zo mooi.”
 
Welk moment zou je het liefste vergeten?
 
“Iedere wedstrijd die we verliezen van die arneppers. Ik ben er dan dubbel zo ziek van.”
 
Het is dus al vrij duidelijk dat Jan een hekel heeft aan alles wat geel, zwart is. “Ik ben eens, samen met mijn dochter, met mijn NEC auto naar die stad aan de andere kant van de Waal gereden. Iedereen zei dat ik niet met die auto naar die stad durfde. Dus ik een keer op een zondagmorgen tegen mijn dochter: ga je mee naar die stad met de auto? Ze zei meteen ja. Dus wij rond elf uur op weg. Ze hoefden daar die dag niet te voetballen, die geel zwarte. Wij hebben toen wat foto's gemaakt voor die glasbak met de NEC-auto en wat sjaals. We hebben zelfs pikante foto’s gemaakt. Degene die mij kennen weten wel welke foto’s ik bedoel.”
 
En toen zijn jullie weer snel terug gereden?
 
“Nee joh, we hebben toen nog foto's gemaakt op het marktplein daaro. De mensen daar keken wel maar zeiden niks! Daarna wilde ik ook nog naar de Korenmarkt maar daar kon ik helaas niet komen met de auto. Dat was wel jammer. Toen zijn we nog twee keer door het centrum gereden en daarna weer naar huis. Achteraf was het niet zo slim om met mijn dochter alleen te gaan maar het is goed gegaan en de actie is leuk. Maar ik doe het niet nog een keer.”
 
Ben je eigenlijk bijgelovig?
 
“Ik heb wel bepaalde dingen voor de wedstrijd. Dan ga ik ga eerst naar Goffertzicht even lekker een lekker pilsje drinken en daarna naar de Eendracht nog even afpilsen, in de hoop dat ze winnen. Als ze winnen blijf ik dezelfde pet of muts dragen.” Jan heeft ook nog een tip voor de andere supporters: “Trek op de wedstrijddag nooit een NEC boxershort aan want dat brengt ongeluk.”
 
Hoe zit je er bij een thuiswedstrijd bij?
 
“Dan heb ik dus een NEC-shirt aan, petje op en een sjaal van “Samen sterk” om. Daar zijn er maar een paar van gemaakt.”
 
Waar komt “Samen Sterk” vandaan?
 
“Dit is ontstaan vanuit een groepje supporters dat gezamenlijk de uitwedstrijden bezocht. Wij wilden iets voor ons eigen hebben. Toen hebben we dus die sjaals laten maken en daarna kwamen de stickers, die men vast al hier en daar tegengekomen is. SAMEN achter de club staan, en STERK voor de club zijn met z’n allen. Dat is de gedachte achter samen sterk.”
 
Wat vond je van de verplichte buscombi naar Eindhoven?
 
“Van de ene kant zeg ik dat hij er wel had moeten zijn. NEC- en PSV-supporters zoeken elkaar toch vaak op. De autocombi is daardoor te gevaarlijk maar een wedstrijdje in Eindhoven zou eigenlijk gewoon met EV moet kunnen. Ik ben zelf dan ook niet naar de wedstrijd in Eindhoven geweest en heb het liveverslag gevolgd op jullie site.”
 
Dat Jan al een tijdje een “verleden” heeft met PSV supporters blijkt als hij vertelt over die dag dat hij als 16-jarige naar Eindhoven ging. “Ik heb nog op de spionnenkop gezeten. Voor de wat oudere lezers wel bekend. Dat was een tribune achter de goal in het oude stadion. Ik was toen een jaar of 16 en wij waren met een groepje van 5 de oudsten op die tribune. Één van hen, Jos Verwey, gaat nog altijd, intussen samen met zijn zoon. De anderen, Leon Hendriks, Jack Muller en Johnny Frauvelder, zie ik niet meer zo vaak in het stadion. We zijn toen dus ook een keer naar PSV geweest, met zijn allen. Het was niet zo een succes. We kregen toen allemaal een vlag van NEC (die witte met dat oude embleem in het midden). Alleen Leon en ik hadden een eigen vlag. Het was voor de meesten erg spannend want het was de eerste keer naar een uitwedstrijd. We kwamen daar in het vak van de tegenstander te staan, een lange rij midden er doorheen. Wij waren als eersten binnen dus wij stonden aan de zijkant. Daar stonden we dan met de NEC-vlag. Niemand durfde ermee te zwaaien. Toen we terug naar de bus gingen, met al dat jonge grut, kregen we politiebegeleiding. Daar omheen stonden heel veel PSV supporters. Dappere jongens tegen al die jongelui. Ik heb toen alleen mijn eigen weg naar de bus gezocht en ben toen de verkeerde kant op gelopen. Was natuurlijk niet slim maar ik kwam wel veilig bij de bus aan. Dat kon Jack Muller niet zeggen. Hij was ook alleen gegaan maar hem hadden ze flink te pakken gehad met een paar man. Vlag kwijt en gezicht kapot.”
 
Dat de sfeer in de oude Goffert anders was dan in de huidige Goffert, beaamt Jan. Hij heeft een duidelijke mening over de sfeer in de huidige Goffert. “De sfeer wordt weer iets beter maar ik vind het de laatste tijd een beetje tam geworden. Ik wil graag kippenvel hebben van de sfeer. De eerste jaartjes van het nieuwe stadion zat er meer sfeer in. En vooral op de Goffert tribune, in mijn vak M. Het bevalt ons daar heel goed en gaan daar echt niet weg, maar ik zou graag meer sfeer in het vak willen hebben. Ik erger me dan ook kapot aan de negatieve geluiden, van een aantal nuilers, die je op de tribune hoort. Supporters die de eigen spelers afzeiken en die na iedere slechte wedstrijd nuilen dat ze nog nooit zo een slechte wedstrijd hebben gezien.”
 
Denk je dat er meer sfeer in de Goffert komt met een staantribune?
 
“Dat denk ik wel. Dan heb je toch een groep bij elkaar die blijft zingen. Dat pept elkaar dan wel op.”
 
En waar zou jij die staantribune dan wel willen zien?
 
“In ieder geval niet achter de goal. Het liefst in de hoek van het stadion, in vak J/K.”
 
Wat vind je van de gepresenteerde plannen voor de nieuwe Goffert?
 
“De Goffert moet zo blijven. Bouw er een halve ring op voor een extra business class en voor de supporters die willen staan en dan is het probleem opgelost.”
 
Over de sfeerverhogende acties van Legio Noviomagum wil Jan graag nog iets kwijt. “Mooi dat ze er zijn die jongens. Kei mooie en leuke spandoeken en vaak ook nog leuke acties. De actie op de training voor de wedstrijd tegen viestas vond ik erg mooi.”
 
Waar denk je dat NEC dit jaar eindigt?
 
“Ik vind het niet leuk om te zeggen maar ik denk dat we elfde worden.”
 
Dus geen Europees en een vervelend jaar?
 
“Ik ben bang van wel want zoveel kwaliteit zit er momenteel niet in. Ik hoop dat we niet nog meer langdurige blessures krijgen want dan wordt het helemaal lastig.”
 
Te weinig kwaliteit. Met welke speler zou jij de selectie in de winterstop dan graag willen versterken?
 
“Met Jan Vennegoor of Hesselink, lekker kopsterk en niet van de bal af te krijgen. En Elia, van HSV, zou ik er ook wel bij willen hebben. Een leuke en goede speler met veel kwaliteiten.”
 
Wat vind je van het transferbeleid van NEC?
 
“Het kan altijd beter maar het is nu wel beter dan dat het is geweest. Ik vind dat de aankopen van Aalbers beter zijn dan die van Looyen. Bij Looyen werd je vaak aan het lijntje gehouden want die kwam niet altijd zijn afspraken na. Aalbers geeft meer duidelijkheid.”
 
Mag NEC Schöne laten vertrekken?
 
“NEE! Ik was echt bang dat hij nog zou gaan voor het nieuwe seizoen. De blessure is echt balen voor Lasse maar ook voor ons allemaal. Hij is een aandrijfmotor voor NEC. Hij is bewegelijk en zit overal flink op.”
 
En wat vond jij dan de beste optie voor Van Beukering?
 
“Ik had Van Beukering nog best een buitenlands avontuur gegund, maar had hem ook nog graag bij ons willen houden. Het is toch belangrijk een goede spits achter de hand te hebben. Ik had ze ook samen een keer willen zien spelen, Vleminckx en Van Beukering.”
 
Binnen de huidige selectie is Radomski de favoriete speler van Jan. “Hij heeft een goede pass en is overal op het veld aanwezig. Het is een heel ervaren voetballer.” Jan weet echter niet precies wat er vorig seizoen gebeurd is tussen Been en Radomski. “Ik denk dat er sprake was van een meningsverschil maar het precieze weet ik ook niet. Het feit dat hij langs de kant zat en wilde spelen zat Radomski niet lekker, denk ik.”
 
Wat vind je van de huidige trainer?
 
“Ik denk dat het wel een goede trainer is voor NEC, maar het blijft toch afwachten. Gaat het even niet goed dan wordt er weer genuild, maar we moeten hem wel vertrouwen geven. We hebben het gezien bij Mario Been daar kwam het ook allemaal goed.”
 
Wil je tenslotte nog iets kwijt?
 
“Ik hoop op een heel mooi seizoen met mooie en goede wedstrijden. En weinig blessures. Otten en Schone zijn niet de minsten. En dat er weer meer sfeer komt; aan Legio ligt het niet. We moeten SAMEN STERK staan voor onze club.”
 
Tot slot de Dikke Dilemma’s
 
Goffert oud of nieuw: oud
4-4-2 of 4-3-3: 4-3-3
In Eredivisie met schulden of Eerste divisie zonder schulden: Eredivisie met schulden
Technische speler of harde werker: harde werker
Burgzorg of Wellenberg: moeilijke keuze... Wellenberg
Balkenshirt of huidige shirt: huidige shirt
Carlos Aalbers of Leen Looijen: Aalbers

Heb jij leuke, interessante verhalen over NEC en wil je zelf eens een keertje “aan het lijntje” gehouden worden stuur dan even een mailtje naar patrick@detrouwehonden.nl

 
 Uw reactie:

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.

 Reacties op dit bericht:

06-10-2009 23:12 door
Leuk stuk!
07-10-2009 00:25 door
Topstuk Jan! En dat je nog maar vaak foto`s op blijft sturen...Thumbs up
07-10-2009 09:05 door
Leuk intervieuw, maar ik neem aan dat dit wel van vorige week is.
ander kan ik de keuze voor Wellenberg al helemaal niet verklaren.
07-10-2009 09:40 door Bennieboy
Stom om een speler op één wedstrijd te beoordelen.
07-10-2009 10:15 door
jou reactie is nog veel stommer (dat ik er nog op in ga).
Ik beoordeel helemaal niet op 1 wedstrijd. Maar ik vind toch wel dat Burgzorg zaterdag wederom (dus voor de zoveelste keer, dus niet 1 wedstrijd (om het voor jou duidelijk te maken) heeft laten zien stukken beter te zijn dan Wellenberg.
07-10-2009 17:55 door
Leuk interview en goed dat er bij gezegd wordt dat hij met een vrouwelijke Getting nuts HSV-supporter op de foto staat, haha

Verder ben ik het helemaal eens over de sfeer, soms echt erg mat. Ik mis echt die beleving op veel momenten. aub. een statribune inderdaad. Stukken gezelliger.
07-10-2009 22:50 door
sandertjuh waarom zeg je dan dat dit intervieuw dan zogenaamd van vorige week is ?
daar uit lijkt het wel net of je het vind na een wedstrijd..
verder een leuk intervieuw met iemand die positief is en blijft ondanks alles top!
08-10-2009 18:19 door Bennieboy
Tja sandertjuh, hoe ga je je daar nou uitlullen
09-10-2009 12:28 door
jan, mooi stuk.
Zie je in GZ
09-10-2009 15:13 door
Begrijpend lezen voor beginner les 1.
Wat is de gemiddelde leeftijd hier in gods naam?

"Een degradatie van NEC te voorspellen is?"
Top  |  Home  |  Contact  |  Copyright  |  NEC Nijmegen