Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 123
Column Pol: Combileed
don. 24 september 2009 

Het zal niemand ontgaan zijn dat het voetbalsupporters de laatste jaren steeds moeilijker wordt gemaakt op een normale manier een uitwedstrijd te bezoeken. Het is een trend die maar niet te stoppen lijkt ondanks het feit dat er steeds minder gebeurt en ondanks de aanwijzingen van recente gebeurtenissen dat de excessen die plaats hebben (hadden?) misschien wel helemaal niet zo voetbal gerelateerd zijn als iedereen dacht. Al zit je er als club natuurlijk maar mooi mee dat jouw naam bezoedeld wordt door een handvol malloten die op een feest, braderie of wat dan ook om het hardst roepen zogenaamd jouw eer te verdedigen. Want ondanks het feit dat deze incidenten zich ver van stadions afspelen schromen de autoriteiten niet naar aanleiding van dergelijke incidenten steeds rigoureuzere maatregelen op te leggen. Zonder uitkaart met pasfoto kom je al helemaal nergens meer maar de bekerwedstrijden van deze week tonen aan dat het vrijwel onmogelijk is geworden een wedstrijd op eigen gelegenheid te bezoeken. De wedstrijden Rijnsburgse Boys-Go Ahead Eagles, Lisse-Den Bosch en Heracles-RKC waren alleen in de hand te houden door uitsupporters met een autocombi te laten komen terwijl voor Vitesse-Oss en Jong Graafschap-Cambuur zelfs buscombi’s nodig waren. De ons opgelegde vervoerswijze naar de tweede club van Eindhoven zal genoegzaam bekend zijn.

Het wordt steeds strenger en op zich bezien is dat helemaal niet verwonderlijk. De verantwoordelijkheid voor het organiseren van een voetbalwedstrijd ligt in Nederland namelijk volledig in handen van de burgemeester van de thuisspelende club. Dat brengt een verantwoordelijkheid voor de inzet van politie met zich mee en met een steeds krapper budget en de roep om meer blauw op straat is dat een lastig thema. Geen enkele burgemeester steekt met plezier veel politie-uren in een voetbalwedstrijd. Geen wonder dat er driftig gezocht wordt naar alternatieven en een verplichte strikt georganiseerde vervoerswijze voor de supporters van de bezoekende club bewijst in dat opzicht al jaren goede diensten. Een verplichte combi scheelt immers bij veel wedstrijden een flink aantal politieagenten dat op moet draven. Ik maak me sterk dat in veel gevallen de keuze voor een verplichte combi uiteindelijk gemaakt wordt op basis van politie-inzet en niet op het echte veiligheidsrisico dat een wedstrijd met zich meebrengt. Ik besef me uiteraard terdege dat de uiteindelijke oorzaak van het probleem bij een kleine groep ligt die het jaren geleden (en misschien nog steeds) verpest voor de grote welwillende meute, maar ben tegelijkertijd van mening dat het beleid volledig is doorgeslagen.

Wie op zoek gaat naar een mogelijke oplossing, richt zijn blik al gauw op het buitenland. Hoe is het mogelijk dat ze in Duitsland en Engeland wel in staat zijn voetbalwedstrijden te organiseren op een manier die voor iedereen aantrekkelijk is? Hoe komt het dat daar wel duizenden mensen met eigen vervoer een uitwedstrijd van hun club kunnen bezoeken en rond het stadion van de tegenstander een biertje kunnen drinken? Het is een mythe dat er in die landen tussen supporters onderling niets gebeurt, je hoeft het internet maar af te speuren om te zien dat er wel degelijk incidenten zijn, maar blijkbaar hebben die niet tot nauwelijks effect op de mogelijkheden van andere supporters om wedstrijden te bezoeken. Het antwoord ligt voor een groot deel in de politie-inzet in die landen. Voetbalwedstrijden worden daar beschouwd als volwaardige evenementen en de autoriteiten schromen dan ook niet massaal politie in te zetten als de veiligheid daar om vraagt. Er worden geen beperkende, generieke maatregelen aan supporters opgelegd, eerder wordt er politie ondersteuning gevraagd aan andere steden of regio’s. Het heeft tot gevolg dat er voldoende aandacht en capaciteit is om het echte probleem aan te pakken en het meereizen met je voetbalclub weer leuk en veilig te maken. Dit gecombineerd met de sterk verbeterde voorzieningen zorgt er voor dat ook het bezoeken van uitwedstrijden een familie aangelegenheid wordt, een trend die zich in Nederland slechts tot thuiswedstrijdbezoek heeft beperkt.

De uiteindelijke oplossing van het probleem zal dus van de landelijke overheid moeten komen, vanuit Den Haag. Van daaruit zal het burgemeestersgilde de faciliteiten moeten worden aangereikt voor en de importantie moeten worden aangegeven van het in goede banen leiden van een voetbalwedstrijd zonder dat daarbij zware, generieke maatregelen worden opgelegd die welwillende supporters ernstig beperken in hun vrijheid. Om de beleidsbepalers duidelijk te maken dat deze faciliteiten nodig zijn en voetbalwedstrijden evenementen zijn die het verdienen op een fatsoenlijke manier georganiseerd te worden, is waarschijnlijk een flinke lobby nodig. De SP heeft al getracht het thema een keer op de politieke agenda te zetten, maar echt veel heeft het nog niet gebracht. De grote lobby zal daarom uiteindelijk vanuit het voetbal zelf moeten komen, de KNVB en de clubs zullen eendrachtig moeten samenwerken om aan te tonen dat zij niet langer gediend zijn van de keuze van de makkelijkste weg die telkens genomen wordt, maar behoefte hebben aan een gerichte aanpak van het probleem, zodat de ‘normale’ supporters de mogelijkheid wordt geboden hun hobby op een plezierige manier uit te oefenen.

Hoewel het helaas vanuit Zeist al jaren akelig stil blijft – daar wordt alleen stennis gemaakt als er aan het programma getornd wordt – klinken er vanuit de clubs wel steeds meer protesterende geluiden. Feyenoord heeft daarin een voortrekkersrol, maar ook vanuit Ajax, PSV en recentelijk Sparta en Twente zijn acties geweest om aan te geven dat de maatregelen te ver gaan. Het is in dit opzicht dan ook ronduit teleurstellend om te zien dat onze eigen club zich op geen enkele manier heeft geschaard achter de protesten die vanuit de supportersverenigingen opkwamen na het opleggen van een verplichte combi door de gemeente Eindhoven. Je kunt discussiëren of het voorgestelde protest in de vorm van een boycot de juiste was en zelfs of het heel veel zin heeft, maar de manier waarop NEC zich er van af gemaakt heeft geeft reden tot twijfel of de club wel daadwerkelijk begaan is met het lot van de trouwe supporters die de club door het hele land (en verder) trachten te volgen. Uiteindelijk bleef het statement van de club beperkt tot een schamel zinnetje op de website waar bij de kaartverkoop bekend werd gemaakt dat het geheel wel ‘onder protest’ gebeurde. Was dat nou echt het enige dat de club kon doen in een poging er voor te zorgen dat de uitvakken in de toekomst weer wat voller worden? Is het echt zo moeilijk voor één keer te doen wat je supportersverenigingen van je vragen ook al ben je het er misschien niet mee eens? En zelfs dan, was er echt niets anders te bedenken voor de wedstrijd van gisteren dat de indruk kon wekken dat de club zich pal achter de supporters schaart? Blijkbaar niet, want in niets liet NEC gisteren zien dat zich een ongewenste situatie voordeed. Waarmee de club tevens aangaf dat 34 supporters in het uitvak (en dat hadden er eigenlijk 0 moeten zijn) blijkbaar helemaal geen issue is. Uitsupporter, zoek het maar uit.

Pol
 
 Uw reactie:

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.

 Reacties op dit bericht:

24-09-2009 12:12 door
Prima stuk, Pol. Ik hoop dat het gelezen wordt door de personen - zoals het bestuur van onze eigen culbje - die er een eind aan kunnen maken dat het bezoeken van een voetbalwedstrijd wordt beschouwd als ongewenst gedrag Ik wil gewoon NEC kunnen steunen, uit en thuis.
Ik heb geen strafblad, ben vader van twee NEC-juniors, gedraag me fatsoenlijk en fluit zo nu en dan een voetbalwedstrijd voor een plaatselijke amateurclub.
Dus als ik NEC wil steunen buiten de Goffert, wil ik gewoon met mijn eigen auto rijden en niet als een halve crimineel in de bus om daarna in kooi gestopt te worden (wat het uitvak in veel stadions is).
Ik schaf pas een uitkaart aan als dat geregeld is. Tot die tijd regel ik wel wat met vrienden en bekenden die kaartjes kunnen kopen bij de bezoekende club als ik per see bij een uitwedstrijd wil zijn. (Al is het als NEC-fan niet echt prettig zitten in die glasbak tussen geel met zwart)
24-09-2009 12:35 door
En toch was er genoeg politie aanwezig in Eindhoven. Zal de uitzondering wel zijn die de regel bevestigt.
24-09-2009 13:16 door
het is jammer dat de tijd van vroeger dat je op eigen vervoer smorgens na uitwedstrijd ging, daar een kroeg indook, en smiddags na de wedstrijd en dan na huis niet meer terugkomt, nadat die carlos piconi(of hij ook weer heette) dood vond bij een incidenteel relletje, kun je opzich wel voorstellen dat ze het in bannen proberen te leiden, zie bijvoorbeeld groesbeek dit jaar, stelletje maloten belgen komen met BUSSEN, voor vriendschappelijk wedstrijdje de boel verzieken, dat was dus ook nog niet eens eigen vervoer, waar moet men de lat leggen, welke wedstrijd is geen risico, overal zit wel een bepaald risico aan, maar ik denk dat men bang is voor hooligans die moeten overstappen met treinen in denbosch, breda en utrecht waar toch in het verleden menig relletjes uitbraken door samen treffen van supporters, opzicht voor veiligheid van kinderen vind ik buscombi niet zo'n bezwaar, voor de jongere supporters rond 16-20 die willen graag mee maken wat wij meemaakte jaren geleden, voor my ik ga liefste tegenwoordig met auto na een uitwedstrijd. maar daar integen heb je met een buscombi geen parkeer problemen, geen problemen dat je terug komt bij auto dat die bekrast is of deuk erin zit. maar zo zijn er voordelen en nadelen met buscombi's alleen arnep uit en dan de betuwe route te moeten volgen terwijl waalbrrug route snelste is. dat blijft vor mij doorn in het oog.
24-09-2009 13:19 door
Ik vind het wel jammer dat die 34 supporters die gisteren in het uitvak zaten hier telkens worden afgezeken als waren het NSB'ers. Het blijven wel NEC supporters en wilden gewoon hun clubje steunen tijdens deze wedstrijd. Een beetje meer Praise tegenover hun is wel gepast vind ik.

Zo te zien zijn is de redactie van deze site ook naar de wedstrijd geweest dus die hebben zich ook niet aan de boycot gehouden. Leuk voor hun dat ze via een omweg kaarten hebben kunnen regelen voor de hoofdtribune maar niet iedereen heeft daar de contacten of het geld voor.

Je kan niet van mensen verwachten dat ze maar thuis blijven als je zelf ook naar de wedstrijd gaat.
24-09-2009 13:40 door
@ Sharkey
als je de andere berichten hebt gelezen, kan je zien dat het om de boycot ging om niet met de bus naar eindhoven te gaan. Dus je zou wel op eigen vervoer gewoon in het thuisvak van eindhoven kunnen zitten zolang je maar niet met die klote buscombi ging..
24-09-2009 13:52 door
@sharkey

De wedstrijd werd niet geboycot, de combi werd geboycot. de DTH-mensen die aanwezig waren zijn op andere manieren naar Eindhoven afgereisd, ze hebben zich dus hardstikke aan de boycot gehouden.
24-09-2009 13:58 door
1 verschil Sharkey,

DTH zat niet in het uitvak, massaal komen op eigen vervoer in de thuisvak werd aangemoedigd, maar het uitvak zou leeg blijven... althans, dat was de bedoeling.

En dan mag ik ook zeggen dat ik het jammer vind dat er door supperters de boycot door het supporterscollectief genegeerd wordt?

De maatregelen waren bekant strenger dan europese wedstrijden in oost europa.

nee, bek houden je maar als klapvee laten behandelen en vervoeren.
das prettig! The finger
24-09-2009 14:20 door Oe-a-Gentenaar
Sharkey, je argument over de boycot gaat zoals de drie bovenstaande reacties al aangeven, niet op. Ik snap niet dat hier door een aantal personen steeds op wordt teruggekomen, want dan ben je niet goed op de hoogte over de boycot zoals deze door de HKN en SV is aangekondigd (zie hun sites daarvoor).

Je argument over de contacten bij FC Eindhoven om een kaartje te kunnen bemachtigen en het duurdere kaartje gaan ook absoluut niet op. Om voor mezelf te spreken had (en heb) ik geen enkel contact bij FC Eindhoven, maar via het internet hoef je daarvoor ook geen contacten te hebben. Daarnaast was het kaartje vele malen goedkoper dan de kaart in het uitvak (met benzinegeld betaal je niet meer dan het buscombikaartje).

Maargoed, de column is veel breder dan de wedstrijd tegen Eindhoven.
24-09-2009 15:29 door
Het probleem ligt bij ons, de maatschappij.
De onverdraagzaamheid viert hoogtij. Het is een utopie om te denken dat groepen mensen in het algemeen en voetbalsupporters in het bijzonder van elkaar af kunnen blijven. En alles moet kunnen maar owee als daar plichten tegenover komen te staan.


Van mij mogen ze een verplichte buscombi instellen voor alle wedstrijden. Of sterker nog helemaal geen uitsupporters. Dat laatste zal de sfeer niet bevorderen, maar ik ben een voorstander als het de veiligheid en de financieen ten goede komt. Het ergste is wel dat de goede onder de kwade moeten lijden. Vooral die supporters die trouw (verplichte combi of niet) alle uit-wedstrijden bezoeken.

Maar als ik toevallig met mijn dochtertje in een opstootje terrecht kom op een perron waar net 2 supportsgroepen moeten overstappen,
of ik krijg gratis vuurwerk van Roemeense supporters wie staat er dan in voor onze veiligheid? Juist dan wordt met de vinger gewezen naar de club of overheid.

Ik heb liever dat mijn NEC het geld in nieuwe spelers of haar eigen stadion stopt en wat dus haar eigen supporters ten goede komt.
Liever dat dan men geld stopt in de beveiliging en begeleiding van uit-supporters.
Uitsupporters kosten handen vol geld wat men beter kan besteden. Via een omweg of een U-bocht krijg je de rekening toch altijd gepresteerd. En dat is ook wel logisch. Als ik een monteur laat komen moet die ook betaald worden.
24-09-2009 16:27 door
willem II uit vol uitvak?
24-09-2009 16:32 door
oftewel, een boycot helpt eigenlijk helemaal niet. Het zijn de clubs zelf die een statement moeten maken en deze hard moeten maken bij de politiek. Denken bepaalde mensen nou echt dat de politiek en clubs wakker worden bij zo'n boycot? die hebben er schijt aan, nu denkt de politiek alleen maar, hé dit bespaart ons weer geld want we hoeven maar minder geld uit te geven aan politie voor uit-supporters. Ik vind dat we met alle supporters uit de hele eredivisie, dit punt op de agenda in de tweede kamer moeten krijgen. Dit kan sinds korte tijd met burgerinitiatieven of allerlei politieke partijen een email of brief schrijven om te zorgen dat zij zich hier ook voor geen verplichte bus combi hard maken. Dus we moeten met zijn allen hier voor gaan strijden (alle clubs) op de goede manier. Let op
24-09-2009 16:56 door
ja leo, in de jaren 60 ging dit allemaal nog heel anders bij nec.. Gewoon lekker met z'n allen met de auto naar fietstas, een beetje rellen en weer naar huus. Maarja, de jeugd van tegenwoordig...Cool
24-09-2009 17:15 door
Prima verwoord Pol, en over die 34 supporters... ook richting Sharkey: We wilden met zijn allen een duidelijk statement maken. Door die 34 supporters krijg je dus weer half werk en gaat het nooit werken. Dat vind ik zo zonde en kwalijk.
24-09-2009 17:41 door
volgende keer maar de bus tegen houden Sjaal Sjaal Sjaal
24-09-2009 21:10 door
buiten alle andere redenen om waarom er zo wordt afgegeven op de supporters die mee zijn gegaan. Valt hier ook nog een groepje onder dat zich altijd al beter heeft gevoeld dan de gemiddelde nec-supporter. Zelf weten ze vast en zeker ook wel wie hiermee bedoeld worden. Bovendien vind ik het ook een kwalijke zaak dat mensen kiezen voor hun eigen belang boven het belang van alle (uit)supporters.
24-09-2009 21:40 door
Maar goed, niet iedereen heeft eigen vervoer! En niet iedereen heeft internet. En de mensen die met eigen vervoer zijn gekomen liepen het risico terug gestuurd te worden.
24-09-2009 23:26 door Oe-a-Gentenaar
Haha, leuke argumenten Sharkey. Gelukkig heeft tegenwoordig vrijwel iedereen internet (of iemand in de naaste omgevingen heeft een pc met internet). Daarnaast zal het vooral jeugd zijn die geen eigen vervoer heeft, maar die hebben daarentegen wel een OV-jaarkaart. Mochten ze die niet hebben, is het ook geen probleem met bus en trein te reizen. En tenslotte gaat ook je argument over dat terugsturen niet op. Er is alleen aangegeven dat je terug zou worden gestuurd zonder geldige kaart voor de wedstrijd of met ID uit de omgeving Nijmegen bij de kassa's. Het stadion was met een vooraf gekocht kaartje dus gewoon bereikbaar.
24-09-2009 23:39 door
wat een verschil van omgang met elkaar tijdens AZ - N.E.C. en kijk dan bij Eindhoven

boeiend dat je met de bus moet
25-09-2009 09:12 door
Ten eerste wil ik nog even aangeven dat ik het WEL eens ben met de boycot naar Eindhoven, maar dat ik het deze keer zwak vond van DTH (en dat gebeurt niet vaak), dat ze heel duidelijk hun mening gaven tijdens de wedstrijdverslagen over de supporters die toch zijn gegaan, maar dat ze het reageren bij berichten onmogelijke maakten. Juist dan lijkt me de discussie bij een forum een meerwaarde.

Het aantal combi's is inderdaad zwaar en zwaar overdreven, maar ik snap de keuzes van de burgemeesters in de meeste gevallen wel. De laatste wedstrijd was inderdaad een triest dieptepunt, maar wanneer ik als leidinggevende maar een beperkt aantal dienders op de been kan brengen, dan gaat mijn prioriteit ook uit naar de veiligheid van de stad en niet naar uitsupporters die gezellig een biertje willen kunnen drinken voor de wedstrijd. Dan zou ik als burgemeester van Tilburg bijvoorbeeld ook gemakshalve kiezen voor de combi als ik daar mee agenten en dus kosten zou kunnen uitsparen.

Ik denk dat wij als supporters niet moeten pleiten voor meer politie-inzet, want ik vind echt dat je dat niet kunt verlangen zolang mijn oma in een bepaalde wijk in Nijmegen 's avonds nog steeds niet alleen over straat durft. Dan heeft voetbal niet de prioriteit. We zouden juist moeten laten zien dat we wel fatsoenlijk met elkaar kunnen omgaan, met dezelfde politie-inzet en daarnaast accepteren dat sommigen wedstrijden altijd combi zullen blijven. Organiseer eens een actie samen met een andere club, in plaats van alleen een boycot. Demonstreer eens samen met bijvoorbeelde de spartasupporters, als we daar verplicht per combi heen moeten. Dat maakt veel meer indruk dan een boycot, want ik zou er eerlijk gezegd niet van wakker kunnen liggen als burgemeester, zolang ik toch niet snap hoe belangijk een dergelijk (sub)cultuur voor sommigen van ons kan zijn.
25-09-2009 09:51 door
Een goed stuk Pol !

Het combileed wat we nu kennen is inderdaad een gevolg van gebeurtenissen uit het verleden. En de autoriteiten zien ook dat de combi het aantal incidenten drastisch verminderd, dus die vinden het best zo. Je kunt je inderdaad afvragen waarom het in de landen om ons heen in onze ogen allemaal beter is geregeld en dat het bezoeken van een uitwedstrijd (ook) een familiaire aangelegenheid is en waarom dat hier niet kan. Dan begeef je je inderdaad op maatschappelijk niveau, zoals Babos_Forever eerder al terecht aangaf.
Ik ben geneigd alles over één kam te scheren, maar bedoel het meer in het algemeen: Dat onze, en niet alleen de onze, maatschappij is verhard is duidelijk. Incidenten vinden steeds meer plaats en er is steeds minder voor nodig om een incident te laten ontstaan. Respect, tolerantie vervagen. Alles wat met regels en wetten te maken heeft, daar heeft de burger geen boodschap meer aan lijkt wel....Waarom is er zo weinig interesse in de politiek? Omdat zij wetten voorschrijft! Waarom deugt de politie niet? Omdat zij er voor moeten zorgen dat men zich aan regels en wetten houdt. En wij zijn steeds minder van gaan houden van 'instanties' die ons de wet voorschrijven. School is ook zo'n voorbeeld, een buschauffeur mag niks meer zeggen als je iets verkeerd doet en zo kan ik nog wel ff doorgaan. Als jij je vroeger had bezondigd aan een vergrijp en je was door de politie gegrepen, dan kon je van je ouders ook nog een pak rammel krijgen en liet je het de volgende keer wel uit je hoofd. Tegenwoordig krijg je een complimentje als je je tegen de politie hebt gekeerd en als je pech hebt, wordt na die pak rammel de kindertelefoon gebeld of je wordt aangeklaagd voor kindermishandeling....Respect en tolerantie vervagen.
Waarom kan voetbal in andere landen wel gezellig zijn zonder het gemiereneuk van een combi? Het heeft in mijn ogen ook te maken met de te softe benadering van verschillende instanties. Als ik de politie in de mij omringende landen hun werk zie doen, gaat dat volgens mij toch op een iets andere wijze als hier. Als je daar niet mee wil werken, wordt je neergeknuppeld. Hier wordt je aan je armpje meegenomen en er wordt aan je gevraagd of je het niet meer wil doen de volgende keer of je krijgt een stadionverbod. Lekker belangrijk, dan stap je toch op je fietsje op weg naar het strand van Hoek van Holland?
Die combi is voor het voetbal een prima uitkomst volgens de autoriteiten. Je verplaatst alleen maar de problemen.
Op het moment dat de buscombi zal worden afgeschaft en wij weer terugkeren naar vrij vervoer, zullen de incidenten in en rond de stadions ook weer heel snel toenemen en hoogstwaarschijnlijk in heftiger vorm want respect en tolerantie vervagen.......





"NEC niet de enige Rood-Groen-Zwarte Arbeidersclub is in Nederland?"
Top  |  Home  |  Contact  |  Copyright  |  NEC Nijmegen