Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 160
Zo zagen wij het: NEC - VVV
woe. 26 december 2007

Hoewel we de wedstrijd tegen Willem II nog voor de korte winterstop hebben, zit de helft van de wedstrijden er inmiddels op en dat biedt dus een uitstekend moment om de balans op te maken. Wat dat betreft is het handig dit te doen aan de hand van de wedstrijd op Tweede Kerstdag tegen VVV, want deze wedstrijd is exemplarisch voor de eerste helft van het seizoen.

De doelstelling aan het begin van het seizoen is, zoals gebruikelijk na de invoering van de play offs, om bij de eerste negen te eindigen. De voorspellingen van de prominenten in de seizoensspecial van Voetbal International geven al aan dat die doelstelling wat te hoog gegrepen lijkt, op één na plaatsen zij allen NEC ergens tussen plaats tien en veertien. Desondanks begint NEC met goede moed en veel enthousiasme aan het seizoen, net zoals het aan de wedstrijd tegen VVV begint. En net zoals het resultaat van die wedstrijd, valt het resultaat van de eerste seizoenshelft bitter tegen. Maar erger nog, net als in de slotfase van de wedstrijd tegen VVV lijken de meeste spelers in de slotfase van de eerste competitiehelft nog immer niet te beseffen dat de nood aan de man is. NEC zit diep in de degradatiezorgen.

Met Janssen en Holman er weer bij is de selectie op Tweede Kerstdag vrijwel compleet als NEC aantreedt tegen een VVV in vorm. Na een moeizame start hebben de Venlonaren de draai gevonden getuige de twaalf punten uit de laatste zeven wedstrijden. Voor datzelfde aantal punten heeft NEC de volledige reeks van zestien wedstrijden nodig gehad. De goede resultaten verleiden een flink aantal Venlonaren de reis te maken naar de Goffert. Voor de tweede keer in vier dagen zit het uitvak bomvol met supporters die op eigen vervoer naar Nijmegen zijn gekomen. Supportersbeleving in Nederland, kan het dan toch nog? Net zoals Feyenoord wordt VVV zelfs nog gesteund door een aanzienlijk pluk mensen in vak A, pal naast het uitvak. Moet kunnen, op dit moment krijgen wij de kaarten toch niet weg.

Gelukkig hebben de VVV fans in de eerste helft vrijwel niets om enthousiast van te worden. NEC begint goed en fel aan de wedstrijd en zet de geel-zwarten direct vast op de eigen helft. Het leidt al vrij snel tot de openingstreffer in deze zespunten wedstrijd. Lens ontsnapt, lobt hoog over de uitstormende keeper en nog meer prutswerk in de Venlose verdediging stelt Tim Janssen in staat te scoren. Eindelijk, zijn eerste voor NEC! De hele Goffert en met name Tim zelf haalt opgelucht adem. Vol enthousiasme gaan we op zoek naar de volgende treffer. Holman combineert zich knap door de verdediging, maar weet de bal met zijn buitenkant net niet genoeg draai mee te geven. Saidi dribbelt er lustig op los, tot ongenoegen van de tegenstanders, die twee gele kaarten incasseren. De reactie van het publiek op de Hazenkamp, bovenop de actie, doet vermoeden dat Amrabat daar nog erg goed mee weg komt ook. Kivuvu splijt met een fantastische pass de verdediging, maar Lens weet de buitenkans niet te benutten. Janssen jaagt door op de keeper, maar komt net te kort om hem in onoverkomelijke problemen te brengen. Pas vlak voor de rust zien we iets van de nieuwkomer in de eredivisie. Jason Oost mag alleen op Babos af, al leek het vanaf de tribune meters buitenspel, maar wordt alsnog achterhaald door een goede tackle van Olsson. Niet lang daarna vliegt een lage voorzet vervaarlijk voorlangs, gelukkig zonder iemand voor het laatste tikje te vinden.

De rust wordt gehaald met een 1-0 voorsprong en zoals eigenlijk het hele seizoen al is het gevoel goed, want het voetbal is goed. Probleem is echter de punten, die willen dit seizoen niet volgen en zijn daarom nu zo hard nodig. De spelers lijken er ook van doordrongen want de tweede helft wordt net zo furieus begonnen als de eerste. Na een goede actie van Janssen krijgt Davids de uitgelezen mogelijkheid de marge te vergroten, maar hij mist op grootse wijze. Het geeft eenieder even een ‘het zal toch niet’ gevoel, maar dat wordt snel teniet gedaan als een trage voorzet van El Akchaoui met daaropvolgend een mislukte kopbal van Olsson de Venlose verdediging volledig in verwarring brengen, hetgeen Janssen de mogelijkheid biedt de 2-0 binnen te tikken. Eindelijk. Punten binnen, zo lijkt het.

Saidi dribbelt er nog eens lustig op los en zet de nummer twee van VVV, die er toch al niet uitziet met zijn blonde coupe en handschoenen/korte mouwen combinatie, nog verder voor schut middels een klassieke panna. Net zoals alle overige acties sterft het in schoonheid en enthousiasme. Leuke voetballer hoor, komen mensen voor naar de stadions. Op een zomeravond misschien als het nergens om gaat, maar op een wintermiddag in strijd tegen degradatie is echt wat anders gewenst. Aan de andere kant loopt Lens vrijwel de hele wedstrijd te lanterfanten. Heeft iemand hem uitgelegd waar het om gaat? Is het mogelijk een speler die gehuurd is verder door te verhuren? Zou ik doen dan. Ook Janssen bakt er niet veel van, maar scoort wel twee keer en daar staat een spits voor. Al met al loopt de aanval er zeker na de 2-0 voor spek en bonen bij. VVV beschikt over een coach die zijn elftal middels wissels wél kan omzetten en daardoor kantelt halverwege de tweede helft de wedstrijd. VVV zet druk naar voren, het middenveld wordt overlopen en we komen niet verder meer dan lange halen naar voren. Te vaak gezien dit seizoen. Waarom zo krampachtig vasthouden aan drie spitsen terwijl je de controle over de wedstrijd kwijt aan het raken bent? Kantelberg heeft een paar minuten nodig om een goal te maken en na deze aansluitingstreffer is NEC de controle helemaal kwijt. Dat onze invallers Van Brakel en Worm het tij niet kunnen keren verbaast niemand, maar de manier waarop de verdediging de aanvalsgolf die leidt tot de 2-2 over zich af laat komen is hemeltergend. Muslu lijkt met zijn gedachten al bij de douche terwijl Wisgerhof de wedstrijd waarschijnlijk via de ledwall volgt. Calabro staat er acht minuten in voordat hij scoort.

Hoe nu verder is de vraag. Ik neem aan dat zelfs Been nu inziet dat we niet in de eredivisie gaan blijven met ‘leuk gevoetbald vandaag’, ‘we waren beter’ en ‘we moeten de kansen gewoon benutten’. Het gaat vanaf nu om handhaving van de club. Daarvoor zijn spelers nodig die er voor honderd procent voor willen gaan en die weten wat er op dit niveau nodig is. Helaas toonde vandaag weer aan dat we er daar geen elf van hebben. Waarmee duidelijk is dat we een zware tweede helft tegemoet gaan.