Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 194
Uit de oude doos: NEC-Barcelona (1983)
zat. 26 juli 2008 

Bijna is het weer zo ver: op 29 augustus 2008 zullen we weten wie er als tegenstander uit de koker in Monaco rolt voor ons NEC in de UEFA-Cup. Wordt het een mooie grote club of juist een kleintje, zodat we kans hebben om door te komen naar de poulefase? We zullen het dan weten. Bijna 25 jaar geleden was het in ieder geval in de 2e ronde een hele grote, namelijk FC Barcelona.

Voor deze 'Uit de oude doos' nemen we je mee naar woensdag 19 oktober 1983, de dag dat ons NEC mocht aantreden als eerste divisie ploeg (net gedegradeerd en tot nu nog steeds de enige Nederlandse eerste divisie ploeg in europa) tegen het grote FC Barcelona. NEC had in de eerste ronde van de Europacup 2 (het tournooi voor de bekerwinnaars, dat later op zou gaan in de UEFA-Cup), afgerekend met Brann Bergen uit Noorwegen (thuis 1-1 en uit met 0-1 gewonnen), nadat het zich geplaatst had, omdat bekerwinnaar Ajax kampioen was geworden en NEC dus als verliezend bekerfinalist Europa in mocht.

Nijmegen was al weken in rep en roer. Nadat in Zurich bij de loting Barcelona uit de koker kwam, waren de fans niet meer te houden, de kaartverkoop was overweldigend. Al snel werd besloten dat er noodtribunes bijgebouwd moesten worden op de sintelbaan van De Goffert. 29000 kaarten zou NEC uiteindelijk verkopen. NEC’s voorbereiding was verre van goed, in e competitie werd met 1-3 verloren van Cambuur, maar na een trainingskamp in Oosterbeek zou het allemaal goed komen. De Havenzangers werden geboekt en zij speelden voor de wedstrijd o.a de hit 's Nachts na tweeën, de Goffert kolkte die avond als nooit te voren. Om 20.00 uur floot de Oostenrijkse scheidsrechter Heinz Fahnler en al snel bleek dat Barcelona (dat overigens aantrad zonder de geblesseerde sterspelers Diego Maradona en Bernd Schuster) weinig zin had in het potje tegen het nietige NEC, Barcelona speelde erg irritant, haren trekken, spugen en slaan. Maar NEC liet zich niet intimideren en speelde met lef en zonder angst. Dit resulteerde in de 5e minuut in een doelpunt van de jonge Anton Janssen. De Goffert stond op zijn kop een sensatie hing in de lucht.

NEC probeerde rustig uit te verdedigen, maar Barcelona joeg op iedere NEC-er. 3 gele kaarten had Fahnler al getrokken voor Barcelona en 1 voor Toon Willemse van NEC. Met nog 2 minuten te gaan voor de thee scoorde NEC zelfs de 2-0, uit een vrije trap van Frans Janssen mocht Michel Mommertz de bal achter doelman Urruti van Barcelona koppen. Het feest was echter van korte duur international Migueli scoorde met het hoofd, na een voorzet van Esteban, in de 45e minuut. 2-1 was de ruststand in Nijmegen dus.

Vlak na rust, rond de 50e minuut, stond NEC al weer met beide benen op de grond. Eric van Rossum lepelde van grote afstand de bal in eigen doel achter doelman Wim van Cuijk. Later verklaarde de doelman last te hebben gehad van het felle licht van de lichtmasten. Eric van Rossum was echter de schlemiel van de avond en zou nog jaren tikkie-trug-jaap (naar de strip van FC Knudde) genoemd worden. In de 56e minuut moest Barcelona met 10 man verder, nadat Migueli Mommertz een kopstoot had gegeven. NEC was echter leeg gespeeld, een schot van Grim raakte nog wel de lat. Barcelona kwam in de 70e minuut op 2-3 door Urbano. De voorsprong kwam met een enigszins gelukkig doelpunt via de linkerpaal. Hierdoor was het helaas ook duidelijk dat er in de return in Barcelona voor NEC waarschijnlijk niets te halen zou zijn. Ondanks dit had NEC wel een punt verdiend tegen topper Barcelona, zeker geen schande dus! De krant kopte dan ook de volgende dag: “NEC eervol ten onder” en “NEC knokt zich leeg.”

Opstelling NEC: Van Cuijk, Willemse, Mulderij, Van Rossum, Visser, Aalbers, Mommertz, De Groot, Anton Janssen (Vievermans), Grim en Frans Janssen.

Opstelling Barcelona: Urruti, Sanchez, Migueli, Alesanco, Julio Alberto, Victor, Esteban, Alonso, Urbano, Marcos (Moratalla), Carrasco (Rojo).

Toeschouwers: 29.000

 

                                                                       Selectie NEC 1982-1983
 

Klik hier voor het orginele wedstrijdformulier van de wedstrijd.

Klik hier voor enkele beelden van de wedstrijd.


 
 Uw reactie:

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.

 Reacties op dit bericht:

24-07-2008 18:36 door
Was erbij, is de meest memorabele wedstrijd ooit in de Goffert. Ook in Barcelona was ik erbij i.c.m. een weekje Lloret.
24-07-2008 22:54 door
Ik was erbij en vergeet het nooit meer dit was een unieke belevenis,ik hoop dit jaar op een herhalingSjaal Sjaal Sjaal Sjaal
24-07-2008 23:29 door P@rickK
I

"Het voor NEC altijd alles of niets is in nacompetities?"
Top  |  Home  |  Contact  |  Copyright  |  NEC Nijmegen