Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 17
Wist je dat... NEC bijna 1 op 1 loopt met shirtsponsors?

Vaak is het zo dat alleen grote clubs jarenlange deals kunnen sluiten met een shirtsponsor. PSV-fans hebben als fan van de Philips sportvereniging natuurlijk alleen maar Philips op het shirt zien staan en Ajax heeft met TDK en dé bank ook niet bepaald een enorm aantal shirtsponsors gehad. Kleinere clubs moeten veel meer moeite doen om iets op het shirt te krijgen. NEC vormt daar geen uitzondering op.

In het begin van de jaren 80 prijkte er voor het eerst een sponsor op het toen nog witte thuisshirt van Le coq sportiv. Daisy systems had de eer zich de eerste sponsor van NEC te mogen noemen. Het bedrijf verkocht onder andere prachtige matrixprinters die een heuze computerpagina uit kon printen in slechts drie minuten tijd! Computerzaken en computerhardware zijn trouwens graag geziene gasten op het NEC shirt, natuurlijk mede door Frans hendriks. Zo hadden we CSS, AG Neovo, Plus Integration, Yakumo, Avaya en natuurlijk McDos op het shirt.

Schoenen en kleding doen het ook goed bij NEC. Hoewel het niet altijd langdurige verbintenissen zijn geweest. Kledingzaak Steps spant toch wel de kroon. Deze sponsor sponsorde slechts één wedstrijd: De bekerfinale van 1994 tegen Feyenoord. Het betekende wel dat NEC nooit een bekerfinale speelde in het balkenshirt, want Steps liet NEC in witte shirts met rode opdruk spelen. Of het nu dat shirt is geweest dat ongeluk heeft gebracht zullen we nooit weten, maar we verloren de bekerfinale wel onder andere door een dubieuze strafschop. Ach, NEC had in ieder geval weer wat centjes binnen. Ook Setpoint, een kledingzaak voor de man met een redelijk tot groot budget bleef niet zo heel lang shirtsponsor. Veel langer waren de schoenen van Mephisto verbonden aan de club. Sponsor Richard B was de man achter deze schoenenfabriek die zich richtte op de wandelende mens. In die lijn was het wel wat wrang dat juist Koos Alberts degene was die het reclamespotje inzong voor dit schoenenbedrijf. Sommige bronnen weten ons te melden dat ook de naam Richard B ooit op het shirt heeft gestaan, maar zeker weten doen we dat niet. Mocht jij ons die zekerheid wel kunnen geven, laat het ons dan even weten!

Zorgverzekeraar VGZ verdient ook een speciale vermelding. Behalve een behoorlijk aantal seizoenen in de jaren 80, kwam VGZ ook weer eens terug tijdens een nacompetitie om de club een financiele injectie te geven en natuurlijk ook om zelf wat televisiereclame te verkrijgen. De nacompetitie kwam in samenvatting altijd op TV, in tegenstelling tot de meeste normale competitiewedstrijden in die tijd.

Een sponsor die iedereen zal bijblijven is natuurlijk BNN. De selectie danste de macarena, de harde kern kreeg een metamorfose, de hoofdsponsor landde met een helicopter in het Abe Lenstra stadion in de rust van de wedstrijd Heerenveen-NEC en de spectaculaire verkoop van NEC wc-brillen, het was allemaal op TV te zien. Het leek een grap, misschien was het dat ook wel een beetje, maar eigenlijk was het gewoon een geweldige sponsor. Niet voor niks is Nijmegen ook nu nog de stad met procentueel gezien de meeste BNN leden.

Een andere cult-sponsor is toch wel Elstar appelen. Kistjes appelen werden als relatiegeschenk uitgedeeld aan andere clubs en dat leidde toch wel tot de nodige vraagtekens. NEC was ook erg creatief in het vinden van shirtsponsors. Zo wist ze ooit de OSRN te bewegen om van haar leden een extra financiele bijdrage te vragen. Op deze manier kreeg NEC het geld bij elkaar voor nog een aantal wedstrijden een shirtsponsor. Alle OSRN leden die mee hadden betaald zaten in een grote bak en daaruit werden drie of vier gelukkigen geloot die één wedstrijd shirtsponsor waren. Eén van de gelukkigen was in ieder geval Leenders kantoorartikelen en onlangs wist NEC supporter kale Hans ons te melden dat Ron Elvers vleeswaren één van de andere sponsors was die zo shirtsponsor werd voor één wedstrijd. Mocht je ook hier de andere sponsors weten? Mail ons even!

Gratis kon je trouwens ook op het shirt komen. Zo toonde NEC dat ze het hart op de goede plaats hadden door de tekst Help Afrika op het shirt te zetten. Ook de tekst Gelderland stond ooit op het shirt. Onder andere tijdens een nacompetitie. Of hier geld voor betaald is, is ons niet duidelijk. Boekhoorn's oogappeltje Telfort en internet-reisorganisatie Jiba sluiten voorlopig de rij van shirtsponsors. Een dikke 20 shirtsponsors in bijna 25 jaar, bijna 1 op 1 dus!


De Trouwe Honden
- Algemeen
- De Site
- Mijn account

Rubrieken
- Wedstrijden
- Nieuws
- Specials

Onze club
- Algemeen
- Supportersorganen
- Overige

NEC Archief
- Overzicht
- NEC'ers
- Tegenstanders
- Statistieken

Historie NEC
- Historie
- Foto Archief

Multimedia
- Links
- MP3
- Overige

Top  |  Home  |  Contact  |  Copyright  |  NEC Nijmegen